Monday, August 12, 2013

Perlawanan Barcelona lawan Malaysia bukti 'kalau nak mudah boleh dipermudah'

Kehadiran kelab bintang ternama dunia Barcelona semalam mengundang perhatian dalam dan luar negara. Banyak pihak lontar perbagai bentuk komen selepas perlawanan semalam.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menghormati usaha gigih pasukan Malaysia dalam aksi semalam, namun SAMM tetap berpendapat aksi tersebut diumpamakan sebagai pertunjukkan ‘sarkis’. Tidak banyak faedah yang diperolehi dari perlawanan ini, tiada markah untuk perbaiki kedudukan pasukan kebangsaan dan hanya membiarkan kejatuhan moral pasukan apabila dibuli sedemikian.

Tidak dinafikan dalam perihal bola sepak ini ia perlu rombakan bukan saja dalam pasukan atau jurulatih tetapi organisasi FAM itu sendiri. Cukuplah puluhan tahun tanpa kejayaan bermakna, tiada konsistensi maka sampai masanya bolasepak negara diberi nafas baru. Jika dilihat pada sejarah, sejak tahun 1980an bolasepak kita merundum, tidakkah terfikir apakah sebabnya?


Kesalahan tidaklah seharusnya diletakkan ke atas jurulatih semata - mata, sudah lupakah kita bagaimana sanjungan menggunung ke atas Rajagopal selepas Malaysia berjaya menjuarai Piala Suzuki sedikit masa lalu ?

SAMM tidak hanya komen berdasarkan prestasi pasukan harimau malaya tetapi ingin mengajak seluruh rakyat Malaysia melihat di satu sudut, bagaimana regim penguasa ini kalau mahu mudah boleh dipermudah tetapi kalau mahu susah ia cukup menyusahkan. Perubahan venue ini cukup memudahkan bagi mereka yang berkepentingan apabila jualan tiket tiada sambutan maka diubah ke Stadium Shah Alam. Dari jumlah kehadiran semalam, sepatutnya perlawanan berlangsung di Stadium Darul Makmur sudah memadai.

SAMM juga mengajak rakyat berfikir beberapa persoalan yang tidak terjawab, yang perlu kita ungkit apabila perubahan venue berlaku dan soal kebenaran menggunakan Stadium Shah Alam;

1. Siapa yang beri kelulusan? MBSA cuti, bila boleh keluar surat kebenaran?
2. Adakah permit/lesen dikeluarkan? Bila permohonan dibuat?
3. Akta Perhimpunan Aman, bila dimaklumkan kepada Polis? Apakah notis 10 hari diberi?
4. Siapa yang bertanggungjawab jaga keselamatan stadium. Siapa yang nak bayar gaji kakitangan yang bertugas?
5. Apa kerajaan Selangor dimaklumkan?
6. Apakah FAS yang pegang kunci Stadium bukan MBSA? Presiden FAS kena jawab isu ini.

Jika akta perhimpunan aman terpakai, maka Presiden dan Timbalan Presiden FAM perlu didakwa kerana tidak memberi notis 10 hari lebih awal?

Ini telah membuktikan bahawa apa pun dalam perihal himpunan aman ini pasti kalau mahu mudah sudah boleh dipermudahkan. Contohnya che'GuBard didakwa konon dituduh sebagai penganjur Himpunan BlackOut 505 di Padang Amcorp yang kes kini dibicara di Mahkamah Petaling Jaya, semua berjalan sempurna tak ada langsung kekecohan malah peniaga untung hari tersebut, tetapi pendakwaan masih diteruskan....soalnya pendakwaan dan penguatkuasaan di telunjuk parti regim pemerintah.

No comments:

Post a Comment