Monday, February 11, 2008

Angin pilihanraya makin kencang

News 1 : MB Negeri Sembilan didakwa cuba gagalkan lawatan Anwar ke Rantau
KUALA LUMPUR, 10 Feb (Hrkh) - Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato' Seri Utama Mohamad Hassan didakwa memangggil satu mesyuarat khas bagi membincangkan kaedah menggagalkan lawatan Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim ke kawasan Dun Rantau yang dijadualkan 15 Februari ini.
sila klik untuk membaca lanjut ;

News 2 : Badrul Sedia Cabar Khairy Di Mana Sahaja
SEREMBAN, 11 Feb (Bernama) -- Anggota Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat Badrul Hisham Shaharin berkata beliau sedia bertanding menentang Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin di mana sahaja dalam pilihan raya umum.
"Hasrat saya ini telah mendapat respon positif secara lisan dari pucuk pimpinan PKR," katanya kepada Bernama hari ini.
sila klik untuk membaca lanjut ;


News 3 : Tanah wakaf juga disapu oleh kuncu-kuncu UMNO/BN setelah semua tanah rezab kerajaan di sapu oleh mereka.

Sudah terdapat orang melayu beragama Islam, berani memohon bagi menjalan aktiviiti perniagaan (bengkel baiki kereta) di atas tanah rezab kubur orang Islam di Jalan Bypass Port Dickson.

Pagar telah didirikan dan tiang-tiang sudah di tegakan.

Asal tanah tersebut telah di gazzetkan sebagai tanah wakaf untuk perkuburan orang Islam di sekitar pekan Port Dickson dan Jln Seremban.

Mereka (ahli-ahli UMNO) telah memohon melalui wakil rakyat YB Faisal dan MB N9 yang meluluskannya, dengan menguna kuasa VETO nya meluluskan projek tersebut dan membelakangkan Masjid Jamek Port Dickson, JAINS dibawah Jabatan Mufti N9 dan Pejabat Tanah Port Dickson.

Tanah wakaf tersebut adalah di bawah kelolaan Masjid Jamek Port Dickson, yang mana pihak masjid tersebut telah berusaha menghalang aktiviti-aktiviti ini, secara bermesyuarah dengan pemilik bengkel tersebut, dan enggan meninggal tempat tersebut.

Mesyuarat antara AJK Masjid Jamik dan Masjid Khariah Kg Paya telah di adakan, persetujuan telah dibuat,

1. Menghantar surat bantahan kepada MB, salinan kepada Pejabat Teranah Port Dickson, JAINS, Pegawai Daerah dan Jabatan Mufti N9. (Sudah dikeluarkan) dan jika tidak berhasil,

2. Menanda tangani surat bantahan oleh semua penduduk yang bermastautin di sekitarnya akan diserahkan kepada MB N9 dan jika masih gagal, maka

3. Piket akan diadakan berhampiran tapak perniagaan tersebut ditepi jalan Bypass Road, bagi meraih perhatian dan simpati orang awam dan akhbar tempatan.

Ini boleh di kategorikan SALAH GUNA KUASA MB terhadap tanah wakaf di N9.

Harap dapatlah kita menghalang perkara saperti ini berlaku dan ini adalah yang pertama kali berlaku dalam Malaysia setelah 50 tahun Merdeka

1 comment:

  1. Anonymous11:59 PM

    dengar desas desus, kj akan bertanding di parlimen shah alam. benar atau tidak Wallah hu alam

    ReplyDelete