Sunday, July 15, 2007

Nathaniel Tan remanded for four days under OSA

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) information bureau staff Nathaniel Tan, 27, has been remanded for four days under the Official secrets Act (OSA).
Tan, who is also secretary of Datuk Seri Anwar Ibrahim's Foundation for Future, is believed to been remanded under the Section 8 of the OSA over allegations that he had documents linked to Deputy Internal Security Minister Datuk Johari Baharom's alleged involvement in corruption.
Deputy Inspector-General of Police Tan Sri Mohd Najib Abd Aziz confirmed the arrest and remand.
He said that the case was being investigated by the Federal Commercial Crimes department but declined to comment further when asked on the nature of the probe.
Tan, who maintains the opposition party's website was arrested from his office in Phileo Damansara on Friday evening by three Special Branch policemen from Bukit Aman.
Police sources said the Cyber Crime Unit at the Federal Commercial Crimes department headquarters in Jalan Dato Onn was questioning Tan.
..............................................................................


Dua minggu ini kesibukan melampau..... dalam pada masa itu masalah diluar kawal terjadi tanpa di jangka....
  • handphone yang dihantar ke Malaysia (siri ke 2 semuanya ditahan di Kastam KLIA) kena bayar cukai dan siri yang ketiga pula Azizi beri tahu ditahan kerana bawa masuk handphone perlu AP satu AP handphone harga dalam RM 200++ ahrghhh !! gila betul negara kapitalis Malaysia ini.... sebenarnya harga barangan semuanya murah macam harga kereta cuma selepas kerajaan rompak duit rakyat dengan letak cukai harga barang jadi mahal.... ... kepada semua yang telah pos duit aku minta maaf sangat ... maybe hand phone tak boleh dihantar melalui pos ke negara yang berkerajaan gila nak mencukai ...akan balik 3 Ogos dan bawa sekali.....

  • kedua banyak email masuk untuk minta komen pasal perkembangan terbaru parti dan GERAK ... aku cuma kata aku kena balik jumpa kawan - kawan dahulu dan 7 Ogos aku akan nyatakan pendirian... tapi garis paling bawah (bottom line) - perjuangan lawan regim , perkasa rakyat. Adake cik Zul boleh ingat aku tak update blog sebab merajuk !?
  • Tiket dah confirm 3 Ogos dan tiba - tiba fakulti rombak jadual. Kelas terakhir ialah 10 Ogos... oleh kerana aku mengamuk maka aku seorang dibenar balik 3 Ogos (ikut jadual cuti asal)..tetapi kena siapkan semua kerja, laporan dan lain - lain sebelum 2 Ogos ....erghhh!

  • Laptop yang diperbaiki Iksu rosak terus... HDD crash terus... kalau tukar di sini USD 300 kalau betulkan di Malaysia RM 300 ..maka akan betulkan di Malaysia tetapi sekarang ini separuh mati terkejar berebut guna komputer university dengan budak Korea.. dan lah balik Malaysia kena pikir duit tiket yang tak cukup nie kena pikir pasal laptop ..arghh ! RM lagi.... Rosmah (Imelda Marcos Malaysia) belanja juta - juta sekali trip ke luar negara bawak barang naik berpuluh teksi...balik Malaysia barang tu kena cukai tak? Dah lah beli tu bazirkan wang rakyat...claim balik di JPM.

  • tiba - tiba dalam sibuk Nat (aku tak pernah jumpa cuma kenal nama dan berutus email) kena tangkap ! Alasan sebab dokumen rasuah Johari..kata peguam negara dah tutup kes Johari ... then tetiba tangkap pasal simpan dokumen Johari..pening lah polis Malaysia...cuma selaku orang yang pernah tidur lokap aku janji usaha untuk beri sokongan pada Nat dan tekanan pada Regim BN.... baru chat dengan Tian..Tian akan hantar draf untuk Nota bantahan penahanan Nat.... Isnin beberapa teman aktivis akan buat PC dan hantar ke kedutaan Malaysia di Seoul dan beberapa negara lain seperti Taiwan dan Thailand juga akan ada demo depan kedutaan. Aku baru saje keluarkan perkeliling (email) cerita pasal tangkapan Nat dan minta solidariti ada beberapa teman aktivis balas email dan nyatakan pelik dengan demokrasi Malaysia.....

Sekarang sudah 4.06 pagi waktu Seoul aku masih di university...menaip term paper untuk subject Critical understanding of culture in Asia.... aku buat tajuk Asian Values and Mahathir...

No comments:

Post a Comment