Saturday, October 30, 2004

PKR parti masa depan Malaysia

Malaysia Today

Pada 13 - 16 Oktober yang lalu dua wakil parti keadilan Sdr. Tian Chua (Naib Presiden) dan Badrul Hisham Shaharin (Timb. Ketua Penerangan Angkatan Muda) telah dijemput untuk menghadiri satu seminar yang bertajuk "The Relevance of social democratic parties and progressive Movement in east and Southeast Asia".

Seminar anjuran Friedrich Ebert Stiftung (FES) ini telah diadakan di Discovery Center, Ortagas Center, Pasig City, Metro Manila, Filipina.

Seminar ini telah menghimpunkan tokoh aktivis, ahli akedemik dan pemimpin politik dari serata pelusuk dunia khususnya dari Asia Pasifik.

Dalam seminar tersebut Tian Chua telah dijemput untuk membentangkan kertas seminar beliau bertajuk "Progressive Movement : Into the realm Electoral Politics?"

Parti Keadilan Rakyat mendapat perhatian khusus. Ramai peserta berpendapat jika PKR benar-benar dapat merealisasikan matlamat penubuhannya, maka parti inilah merupakan parti masa depan Malaysia.

Badrulhisham berkata,
"dalam sesi soal-jawab, dua wakil Parti Keadilan Rakyat itu terpaksa menjawab berbagai soalan yang diajukan mengenai keadilan dan keadaan Malaysia selepas ketiadaan Mahathir".
Badrul memberitahu Seruan Keadilan sekembalinya, bahawa seorang ahli parlimen Jerman, Prof. Dr. Herta Daubler-Gmelin. MdB yang turut menyatakan kepercayaan beliau bahawa Parti Keadilan Rakyat perlu diberi perhatian kerana parti itu mampu memberi gambaran sebagai parti masa hadapan malaysia.

Seminar tersebut turut dihadiri oleh Prof Dr. Thomas Mayer Pengarah, Akademi politik FES, Mr. Nyo Ohn Myint (Pengerusi hubungan antarabangsa NLD-Burma), Dr. Ronaldo Llamas (President, Parti Akbayan, Filipina), Mr. Apichart Thongyou (Jurucakap, Mahachon Party), Mr Prof Mike Smith (Setiausaha Agong New Zealand Labour Party - parti memerintah).

Di antara negara yang telah menghantar wakil terdiri dari negara Thailand, Kemboja, Burma, Malaysia, Indonesia, Australia, New Zealand, Filipina, Jerman, Mongolia, Japun, Korea, dan wakil berbagai pertubuhan antarabangsa.

Di akhir seminar itu, satu kesepakatan telah dipersetujui betapa pentingnya keperluan membina kesefahaman dalam memperjuangkan hak asasi manusia di rantau ini dengan mengadakan persefahaman sesama negara serantau.

Ahli perwakilan juga telah bersetuju bahawa rantau ini tidak boleh menghalang gelombang globalisasi yang membawa impak pasaran terbuka tetapi perikatan serantau juga perlu memberi perhatian untuk mewujudkan pasaran yang adil. (not only free trade but fair trade too).

No comments:

Post a Comment